Γλουτένη
Μάθε τα πάντα για τη Γλουτένη
Απαντάμε σε όσα θες να ρωτήσεις πριν καν τα ρωτήσεις!
03. Ποιός πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη?
Υπάρχουν ορισμένα άτομα τα οποία πάσχουν από μια χρόνια κληρονομική πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία λέγεται κοιλιοκάκη και είναι μια σοβαρή, κληρονομική αυτοάνοση διαταραχή στις μικρολάχνες του εντέρου. Τα άτομα με κοιλιοκάκη όταν καταναλώσουν γλουτένη, εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών και απώλεια σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Επιπλέον υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, εμφανίζουν όμως μια ευαισθησία με κάποια ελαφρά συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη (NCGS) και γι αυτό συστήνεται να μην περιλαμβάνουν τη γλουτένη στη διατροφή τους. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
04. Ποιά είδη τροφίμων είναι φυσικά χωρίς γλουτένη?
Αν και η γλουτένη βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους ανθρώπους που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα απλά κρέατα, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα καρύδια, τους σπόρους και τα όσπρια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες επιλογές σπόρων χωρίς γλουτένη, όπως το φαγόπυρο, το κεχρί, το quinoa και όλα τα είδη ρυζιού. Ωστόσο, λόγω της πιθανής διασταύρωσης με σπόρους που περιέχουν γλουτένη, είναι σημαντικό για όσους πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη να ψάξουν για σπόρους, αλεύρια και άμυλα που φέρουν την ένδειξη "χωρίς γλουτένη".