Το Wellthy.gr χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία!
Food waste στην χώρα μας.
Τί ισχύει;
🟢To “food wasting” συζητιέται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Και ευτυχώς, θα λέγαμε, καθώς τέτοιά ζητήματα, που θίγουν άμεσα το περιβάλλον και την βιωσιμότητα του πλανήτη μας, είναι τα πρώτα, που θα έπρεπε να μας απασχολούν.
🟢Όταν μιλάμε για “food waste” αναφερόμαστε στην απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, τα οποία δεν καταναλώνεις και εν τέλει πετάς στα σκουπίδια.
🟢Τα επιμέρους στάδια του “food wasting” είναι τα εξής:
● Παραγωγή
● Επεξεργασία
● Διανομή
● Πώληση
● Οικιακή χρήση
🟢Τι συμβαίνει στην χώρα μας?
Σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων συμβαίνει κατά τα
μεταγενέστερα στάδια, με το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) να εμφανίζεται στο στάδιο της
“οικιακής χρήσης”. Για το λόγο αυτό, οι ανεπτυγμένες χώρες, πρέπει να εστιάσουν στην αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών! Θα πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για τη χρήση των τροφίμων, που περισσεύουν. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η σπατάλη τροφίμων προσεγγίζεται από τη σκοπιά των επιπτώσεων, που έχει στο περιβάλλον.
🟢Η ποσότητα τροφίμων, που σπαταλιέται στην Ευρώπη είναι υψηλή, κάτι που συμβαίνει σχεδόν
σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και το βιοτικό επίπεδο είναι επίσης
υψηλό.
🟢Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται καλή - καθόλου.
🟢Οι Έλληνες, όχι μόνο σπαταλούν, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα τροφίμων από αυτή, που σπαταλιέται κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι και πρώτοι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
🟢Σπαταλούν κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφίμων το χρόνο, σε σύγκριση με τα 74 κιλά, που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
🟢Η ανάλυση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα είναι δύσκολη, όχι μόνο λόγω της έλλειψης εκτεταμένης και σε βάθος έρευνας, αλλά και λόγω της απουσίας δημόσιου διαλόγου για το σημαντικό αυτό ζήτημα.