Ο κολοκυθόσπορος δεν είναι τίποτα άλλο πέραν των σπόρων της κολοκύθας.
Τους βρίσκουμε σε διάφορες πολιτισμικές κουζίνες από την εποχή των Αζτέκων, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι υπήρχαν πολύ πριν, δεδομένου ότι η κολοκύθα είναι ένα από τα τρία πρώτα γεωργικά προϊόντα στην αρχαία Ιστορία της Βόρειας Αμερικής.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε αντί-οξειδωτικά και αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε.
Ακόμη, είναι πλούσιοι σε χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο και τα οφέλη τους εντοπίζονται στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στη μείωση της κακής χοληστερίνης, στη διαφύλαξη της υγείας της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τέλος οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών.
Το 30% του όγκου τους αποτελείται από πρωτεΐνη.
Υπάρχουν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας, το οποίο είναι περίπου το 25% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης.
Μπορείτε σίγουρα να τους εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή ανακατεύοντας τους με άλλους σπόρους και απολαμβάνοντας τους με γιαούρτι.