Οι σπόροι chia μειώνουν τη χοληστερόλη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και είναι πολύ καλή πηγή Ωμέγα 3 και Ω6 λιπαρών οξέων.
Χρησιμοποιούνται επίσης και για προβλήματα πίεσης, σε καρδιακές ασθένειες, στον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση και την κυτταρική αναγέννηση κατά τη διάρκεια κύησης.
Οι σπόροι chia διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό.
Τρόπος Χρήσης: Μουλιάζουμε 1 κουτ. γλυκού σπόρους για μισή ώρα στο νερό.
Το ζελέ που προκύπτει το καταναλώνουμε πριν το μεσημεριανό φαγητό.
Επίσης, μπορούμε να τα αναμείξουμε σε δημητριακά, σάλτσες, σαλάτες, γιαούρτι, μπισκότα και smoothies.
Το ζελέ chia μπορεί να αναμιχθεί με λεμόνι και κάποιο γλυκαντικό για την παρασκευή του «chia fresca», ενός δημοφιλούς ποτού στο Μεξικό.